Якщо ви громадянин України і постійно або тимчасово проживаєте в Польщі, то маєте право стати на спеціальний облік у Консульстві України. Для чого це потрібно? Насправді наявність обліку не є обов’язковим пунктом, однак дає ряд переваг. 

Наприклад, якщо ви втратили документи за кордоном, то наявність обліку дозволяє значно швидше їх відновити. У разі нещасного випадку, зв’язатися з рідними буде також значно простіше. Крім того, якщо ви перебуваєте за кордоном на момент виборів в України, то матимете змогу проголосувати. Також значним плюсом є право керувати автомобілем на іноземній реєстрації впродовж двох місяців на рік.

Ви можете стати на облік, якщо проживаєте у Польщі більше 3-ох місяців. Після реєстрації, у закордонному паспорті ставиться відповідна печатка, яка й підтверджуватиме факт реєстрації.  

Донедавна процедура взяття на тимчасовий консульський облік для громадян України була безкоштовною, однак з 1 березня 2020 року були внесені зміни, які роблять процедуру платною. Такі зміни передбачає Постанова Кабінету Міністрів України №85 від 29.01.2020 року «Деякі питання обліку громадян України, які проживають за межами України». 

Таким чином вартість за послугу становить 18 євро, а це 75 польських злотих. Термін перегляду заяви становить від 3 до 10 робочих днів. Також варто пам’ятати, що заяву можна подавати лише після досягнення 16-річного віку. 

У випадку, якщо вам потрібно, щоб заява була розглянута у терміновому порядку, ціна буде збільшена до 36 євро (150 злотих.)
Ви ще не знаєте як стати на консульський облік? У наступній статті ми поговоримо про цю процедуру, усі необхідні для подачі документи та терміни.

Leave a Reply