Як і обіцяли, сьогодні продовжуємо тему оформлення дитячого закордонного паспорту. Скільки коштує оформлення цього документу та що для цього потрібно? Поговоримо про це далі.

Процедура оформлення дитячого біометричного паспорта є дещо іншою. Згадати тільки відбитки пальців та цифровий підпис. Новонароджений малюк не може цього зробити. Однак це не стало завадою для отримання паспорту.

Назвімо основні нюанси, з якими ви зіштовхнетеся у процесі оформлення документу для дитини:

— Діти до 12 років не проходять процедуру відскановування відбитків пальців. Подавати усі документи, необхідні для виготовлення біометричного паспорта для дитини, повинні її батьки. 

— Діти, яким виповнилось 12 років, за згоди батьків здають відбитки пальців, а при поданні документів повинен бути присутнім хоча б один з батьків. 

— Діти після 14 років крім вище перерахованого ставлять також цифровий підпис, який буде внесений на чіп у паспорті. Діти такого віку отримають паспорт лише за умови наявності  ID-картки (новий тип внутрішнього паспорта громадянина України), без неї вони просто не зможуть подати документи на його вироблення. Також дітей повинні супроводжувати батьки.

— Після 16 років діти можуть самостійно подавати документи та усі біометричні дані  — фото, підпис та відбитки пальців. 

🔹Термін дії дитячого закордонного біометричного паспорта

Термін дії закордонного паспорта дитини становить 4 роки. Після закінчення терміну, паспорт потрібно переоформити. ДІтям після 16-ти, паспорт видається на 10 років.

🔹Ціна

На сьогодні ціна виготовлення дитячого та дорослого закордонного паспорту не відрізняється.
Нетермінове виготовлення (близько 20 днів) — 682 гривень.
Термінове виготовлення (7 днів) — 1034 гривні.
Додатково стягується плата за послуги банку, а це 3-5 відсотків від суми платежу.

🔹Анкета на закордонний паспорт нового зразка дітям до 18 років

За новими правилами 16-річна особа повинна особисто подати заяву на виготовлення паспорту. До 16 років заява подається одним з батьків, опікунів, тощо.

🔹Оформлення дитячого біометричного закордонного паспорта

Якщо дитині виповнилось 12 років, то при поданні документів вона обов’язково повинна бути присутньою.  Якщо дитина не може прийти через стан здоров’я, потрібно взяти довідку у лікаря.

Що потрібно підготувати та взяти з собою:

  • глянцева фотокартка розміром 10х15 см (80 % фото має займати обличчя, бажано робити на білому фоні)
  • дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см, які потім відсканують. Після 2 років таке фото роблять працівники міграційної служби безпосередньо при подачі документів.
  • Документи:
  • Свідоцтво про народження дитини + копія – для дітей до 14 років;
  • ID-картка – для дітей після 14 років;
  • Ідентифікаційний код (за наявності) +копія;
  • Документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів;
  • У разі оформлення другого закордонного паспорта — попередній закордонний паспорт;
  • Письмова заява-згода двох батьків, написана у присутності особи, яка приймає документи на оформлення паспорта. Якщо документи подає хтось один з батьків, потрібен нотаріально завірений дозвіл іншого з батьків;
  • Паспорт громадянина України одного або обох батьків (+копія);
  • Якщо документи подає опікун дитини, він повинен мати власний паспорт, свідоцтво про народження дитини, розпорядження про призначення опіки чи піклування та довідку про те, де дитина зареєстрована.

Власне це все, що потрібно для оформлення дитячого паспорту. Звичайно ж, існують певні нюанси, які вимагають наявності додаткових документів. Про них поговоримо наступного разу.

Leave a Reply