Багатьом тяжко виїжджати за кордон, залишаючи дітей на Батьківщині. Питання оформлення документів для виїзду дитини за кордон стає все актуальнішим.Тема досить змістовна і покриває багато аспектів, про які говоритимемо поступово.
Сьогодні обговоримо умови та особливості перетину кордону.

Впродовж останніх років законодавство України щодо виїзду дітей за кордон змінювалося, і не раз. З жовтня 2016 року єдиним офіційним документом, який потрібен став біометричний дитячий закордонний паспорт.

🔹Умови перетину кордону з дітьми в Україні

Законодавство України каже, що дітей, віком до 16 років, при перетині кордону повинні супроводжувати батьки чи опікуни. Інший варіант передбачає наявність нотаріально завіреного дозволу від обох батьків, де вказується мета поїздки, її термін та супроводжуюча особа.
Передбачені також окремі випадки, коли дозвіл потрібен лише одного з батьків. Метою такої поїздки може бути:

  • лікування хвороби за наявності обґрунтування необхідності надання медичної допомоги за межами України;
  • участь в міжнародних олімпіадах;
  • участь в міжнародних програмах обміну школярів;
  • участь в міжнародних музичних, художніх та інших творчих конкурсах;
  • участь в міжнародних екологічних, наукових, технічних, художньо-естетичних, туристичних, освітньо-культурних заходах, міжнародних дитячих змаганнях;
  • участь в спортивних заходах.

Існує такий нюанс, якщо дозволу одного з батьків немає, його може надати суд, за умови наявності законних на те підстав.
А якщо подружжя було розлучене, то достатньо згоди того з батьків, з яким проживає дитина. Однак у цьому випадку, поїздка може тривати не довше місяця. 

А якщо той із батьків, з ким не живе дитина, заборгував виплату аліментів більше, ніж на 4 місяці, дозвіл на вивіз дитини за кордон від нього не потрібен.

🔹З якого віку видають дитячий біометричний закордонний паспорт?
Це питання виникає у батьків першим. Відповідно до нових правил, паспорт для дитини можна оформити з перших днів її народження.

Що стосується самого документу, то його формат ідентичний паспорту для дорослого. 32 сторінки. м’яка обкладинка, на якій внизу стоїть знак біометрії, сторінка з особистими даними та вмонтований безконтактний електронний носій (мікрочіп). Чіп містить не лише персональні, а й біометричні дані, тому підробити такий документ практично неможливо.

Наступного тижня поговоримо про вартість та процес оформлення дитячого закордонного паспорту. Тому слідкуйте за нашою сторінкою та оновленнями 🙂

Leave a Reply