Регулярно робите закупи в Польщі і досі не чули про Tax Free?
Окрім того, що в Польщі значно нижчі ціни на певні товари, ви можете значно зекономити, повернувши собі податок НДС. А це від 5% до 23% вартості кожного товару.
Отож, у нашій статті поговоримо про те, як це зробити.

Згідно із законодавством Європейського Союзу (ЄС), якщо товар був куплений на території будь-якої країни союзу і був вивезений за межі його території, то покупець має право на повернення податку VAT. Даний податок нараховується всередині країни, а при реалізації товарів за її межі, застосовуються ціни нетто.

🔹 Як правильно здійснити покупку Tax Free?
• Купити товарів на суму від 200 злотих
• Купуйте товари лише в офіційних магазинах, де ви зможете отримати необхідні документи
• Перед здійсненням покупки запитайте продавця, чи виписують в цьому магазині фактури Tax Free. Адже не у всіх магазинах однієї мережі можна отримати фактуру. Наприклад мережі Tesco і Auchan виписують документ лише у магазинах, що розташовані близько до кордону.
• З’ясуйте умови, за яких вам випишуть фактуру. Деякі магазини встановлюють мінімальну кількість артикулів придбаного товару (Tesco — не менше 14 товарів в чеку, Auchan — до 50 артикулів). Зауважте, якщо ви купуєте 10 одиниць того ж самого товару, то це вважатиметься за 1 артикул.
• Під час розрахунку попросіть оформити Tax Free. Це окремий документ, у якому вказується перелік усіх товарів, дані вашого паспорта а також касовий чек.
• Перевірте ще раз усі дані, що були внесені в документ. Не можна допустити жодної помилки.
Для того, щоб зекономити час на кордоні, зробіть електронну реєстрацію всіх ваших документів Tax Free.

🔹 Види Tax Free?
Податок можна повернути повністю або частково (з комісією).
У першому випадку ви отримуєте документ Tax Free у магазині. Під час наступного візиту до Польщі ви отримаєте у магазині 100% податку.
У другому випадку ви користуєтеся послугами глобальних операторів по поверненню коштів Tax Free. Цей варіант підіде, якщо ви не плануєте повертатися до країни, де здійснювали покупку. ПІсля повернення на батьківщину ви отримаєте кошти за Tax Free в пунктах видачі цього оператора.

🔹 Яким є відсоток TAX FREE на товари?
На різні товари відсоток податку НДС є різним:
• 23% — товари для дому; побутова техніка; комп’ютери і електроніка; мобільні телефони; будівельні матеріали; будівельні інструменти; посуд; музичні інструменти; побутова хімія; меблі; одяг і взуття (у т.ч. дитячі); парфумерія і косметика; спортивні товари; дитячі іграшки; алкогольні та слабоалкогольні напої; шоколад і шоколадні вироби.
• 8% — тропічні фрукти і цитрусові (ананаси, апельсини, мандарини, грейпфрути та ін.); дитяче харчування; одноразові підгузники; консервовані овочі
• 5% — соки фруктові; сире м’ясо і вироби з м’яса, птиці (в т.ч. сосиски, сардельки, м’ясні консерви); риба; молоко і молочні продукти (сметана, йогурти, масло); олія соняшникова; хліб і борошняні вироби, макарони; книги та журнали, інша друкована продукція; овочі і фрукти (наприклад. картопля, яблука, гранати); ягоди, гриби, горіхи.

Отож, навіщо платити більше?

Leave a Reply