Напевно, кожен хоч раз в житті задумувався про відкриття власного бізнесу. Усім хочеться працювати не “на дядю”, а на себе. А якщо ми скажемо, що українець може відкрити власний бізнес у Польщі? Так, це дійсно можливо.

Започаткувати власну справу в Польщі може будь-яка повнолітня особа, яка має діючий паспорт та стартовий капітал не менше 5000 злотих. Залишається лише підготувати усі необхідні документи та зареєструвати бізнес. Ви зможете відкрити бізнес незалежно від громадянства, місця проживання чи постійного перебування.

Існують різні варіанти оформлення підприємства :
• філія/представництво іноземної компанії;
• акціонерне товариство;
• командне чи командно-акціонерне товариство;
• товариство з обмеженою відповідальністю.
Зауважимо, що найчастіше засновують підприємство саме останнього зразка (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością – скорочено Sp. z o.o.). Його перевага полягає в тому, що збитки такої справи відшкодовують виключно статутним капіталом.

🔹 Умови та етапи заснування z o.o та необхідні для цього документи
Щоб розпочати свою справу у Польщі потрібно:
• Бути повнолітнім і мати паспорт, що діятиме як мінімум 18 місяців після започаткування справи.
• Мати стартовий капітал у розмірі 5000 злотих грошима чи матеріальними цінностями.
• Якщо власників кілька, кожен з них повинен зробити свій внесок у статусний капітал, але не менше 50 злотих.
• Щоб фірма не вважалася справою з підвищеним ризиком і не довелося сплачувати додатковий податок, потрібна наявність кількох власників.

🔹 Етапи започаткування справи
• Чітко визначте назву фірми, щоб вона відрізнялася від наявних у реєстрі.
• Створіть каталог діяльності товариства, де будуть вказані напрямки роботи майбутнього підприємства. Визначте який напрямок є пріоритетним і розпишіть його більш детально. Обов’язково обирайте види діяльності з уважністю. У Польщі деякі види діяльності вимагають сплати ПДВ і подачі додаткових документів.
• Оберіть адресу реєстрації, місце, де буде знаходитися офіс чи магазин. Саме на цю адресу будуть надіслані усі документи для компанії.Якщо ви є власником справи, то можете вказати особисту адресу проживання. Для орендованого житла потрібен спеціальний дозвіл.
• Внесіть фірму до Державного судового реєстру (KRS). Зробити це можна використовуючи електронну форму (250 злотих) або ж скористатися послугами нотаріуса (500 злотих). Якщо оберете другий варіант, це допоможе уникнути додаткових питань у майбутньому. Додатково потрібно сплатити 100 злотих за публікацію факту реєстрації у Monitor Sądowy i Gospodarczy.

Після заповнення усіх документів ви отримаєте витяг з KRS — основний документ, що засвідчує право власності на товариство. Отримання документу займе від 1 до 7 днів.
Якщо у вас виникають питання в процесі підготовки документів чи ведення бізнесу, ви завжди можете звернутися за консультацією до Польського агентства розвитку підприємництва (Polskа Agencjа Rozwoju Przedsiębiorczości).

Документи, які власник бізнесу отримує після його реєстрації:
• свідоцтво про реєстрацію;
• статичний номер (Regon);
• податковий номер (NIP).

Після завершення оформлення бізнесу вам потрібно укласти статут спілки і відкрити банківський рахунок. Обрати банк, послугами якого ви будете користуватися, можна самостійно.

🔹Інші шляхи започаткування справи у Польщі

Якщо ви маєте карту сталого побиту, карту поляка чи ваш чоловік/жінка має громадянство ЄС, то відкрити власну справу вам буде набагато легше.
Також допоможуть законні підстави для проживання (статус біженця, право на возз’єднання з членом родини тощо).
У такому випадку ви можете заповнити безкоштовну онлайн-форму у Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Ця заява дозволить вам отримати REGON та податковий номер (NIP).
Як тільки прийде підтвердження про внесення запису до реєстру KRS, ви можете починати бізнес.

Окрім цього ви можете прибрати уже готовий, зареєстрований бізнес.Тим більше, якщо придбана справа має ліцензію, це значно прискорить процес отримання вами польського громадянства.

Ведення власного бізнесу у Польщі дійсно має ряд переваг. Тут можна знайти недорогу і якісну робочу силу, ще й податки на прибутки є невисокими (19%). Тим більше ваш бізнес вважатиметься європейським, а це значно підвищить його статус.
Додатково власна справа у Польщі дасть вам можливість отримати довгострокову бізнес-візу 365/365. А через 8 місяців ви навіть зможете отримати право на проживання у цій країні.

Тому якщо у вас вже є хороша ідея і бажання започаткувати власну справу, не гайте. Ви маєте усі мови для створення успішного бізнесу і його розвитку.
Бажаємо вам успіхів ☺️

Leave a Reply