Можливо ви вже чули про те, що українська влада опрацьовує питання запровадження подвійного громадянства. Сьогодні детальніше поговоримо про даний законопроект, його ідею та переваги для українців.

Ще в жовтні віце-прем’єр українського уряду Д. Кулеба заявив про розгляд урядом питання про зняття заборони на подвійне громадянство. За його словами «країна дозріла» для подібних змін.

На даний момент український закон забороняє мати подвійне громадянство. Однак закон має певні неточності, в зв’язку з якими багато українців набули громадянство Чехії, Польщі, Німеччини, при цьому не втративши українського. Це пояснюється наступними положеннями:
• закон грунтується на неможливості позбавлення громадянина громадянства України
• добровільне набуття іншого громадянства є підставою для позбавлення українського громадянства
• водночас позбавлення громадянства відбувається з моменту вступу в силу відповідного Указу Президента. Тобто позбавлення відбувається не автоматично, а  тільки через нормативний акт глави держави.

На даний момент уряд України розглядає різні варіанти подвійного громадянства.

Першим варіантом є скасування у чинному законодавстві обмежень, які змушують українців позбавлятися свого громадянства для отримання іншого або не дають можливості людям українського походження отримати паспорт громадянина України. Інший варіант пропонує розширити статус українця за кордоном.

На даний момент точно невідомо чи буде прийнятий закон, а якщо буде, то коли саме. У всякому разі важливо бути в курсі та стежити за ситуацією, яка може змінитися в будь-який момент. обіцяємо ретельно стежити за ситуацією.

Leave a Reply