Нещодавно в Польському законодавстві відбулися зміни, які також мають відношення до нас, українців, працевлаштованих в Польщі.

Перша з цих змін — звільнення від податку з доходу осіб фізичних. Ми кілька разів прочитали закон, провели численні консультації з податківцями і юристами, з’ясували всі деталі і постараємось доступно пояснити Вам.

По перше, нагадуємо, що податок з прибутку осіб фізичних/PIT/ і обов’язкове страхування /ZUS/ це дві різних статті видатків для кожної людини, яка працює в Польщі.

По друге, Українці, що оголошують податкову резиденцію / місце сплати податків/  в Україні, отримують податок на руки. З іншого боку особи, які оголошують податкову резиденцію в Польщі, платять податок в Польщі. На початку наступного року, як щороку, кожний з вас отримає на електронну адресу інформацію чи сплатив податок і підсумування — скільки. Щоб сплачувати податок у Польщі, потрібно отримати в уряді міста або гміни за місцем проживання номер статистичний PESEL.

Отже до головного: ЗВІЛЬНЕННЮ ВІД ПОДАТКУ ПІДЛЯГАЮТЬ ОСОБИ ДО 26 РОКІВ, ЯКІ МАЮТЬ PESEL І ДОХОДИ ЯКИХ НЕ ПЕРЕВИЩУЮТЬ 85528 ЗЛОТИХ/брутто/ НА РІК. Такі  працівники можуть отримувати податок на руки. Якщо на даний момент вам менше 26 років — напишіть заяву щобне сплачувати податок (зразок заяви візьміть у координатора). Від 1 січня 2020 року заяву писати вже не потрібно, ВСІ працівники, що відповідають названим умовам, будуть звільнені від податку автоматично. Скільки ж це в злотих, спитаєте. При мінімальній виплаті у 2250 злотих брутто/ у 2019 році/ податок становить 133 злотих, при середній виплаті у 4765 злотих брутто /згідно з даними з Головного Уряду Статистичного у 2019 році / податок 355 злотих. При максимальній зарплаті, яка не перевищує порогу податкового, тобто у 7127 злотих брутто на місяць, податок становить 564 злотих. Зауважимо, що середня виплата наших працівників становить 4976 злотих брутто, суму Ви можете побачити на рахунках.

Підсумуємо:

Якщо Вам до 26 років, Ваша виплата не перевищує податковий поріг і Ви маєте PESEL, просимо звернутися до координатора і заповнити заяву про звільнення від податку. Якщо у вас виникли запитання, пишіть в коментарях.

Leave a Reply