Одним з найбільш зручних способів перетину кордону є поїздка власним автомобілем. Однак щоб подорож йшла за планом та задля уникнення непорозумінь потрібно знати правила перетину кордону та перелік необхідних документів. Варто пам’ятати, що в’їжджаючи до Польщі ви також перетинаєте кордон Європейського Союзу.

🔹Документи, які необхідно мати при перетині кордону з Польщею на автомобілі
Національне посвідчення водія, яке відповідає міжнародним вимогам.
«Зелена карта». Це своєрідне міжнародне страхування — договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Наявність даного документу прикордонники Польщі перевіряють завжди, без нього вас точно не пропустять.
Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, у якому особиста інформація повинна дублюватися латиницею (техпаспорт).
Розпізнавальний знак України на автомобілі (білий еліпс з чорною каймою, що вміщує усередині літери UA і розміщується на транспортних засобах позаду).
Державний номерний знак на автомобілі. Якщо у вас індивідуальний номерний знак автомобіля, пам’ятайте, що він діє лише на території України. За кордон можна виїжджати лише на державних номерних знаках.

Обов’язково переконайтеся, що ваші права діють за кордоном — тобто, відповідають міжнародному зразку. Подивіться на свої права та техпаспорт. Якщо вони заповнені лише українською мовою, обов’язково подбайте, щоб разом з ними завжди був нотаріально завірений переклад на англійську чи польську мову.

У випадку коли ви їдете чужим автомобілем, потрібно також мати доручення на право водіння даним авто, де буде відмітка про дозвіл власника на виїзд за кордон. Також може підійти тимчасовий реєстраційний талон на право керування автомобілем.

Якщо авто було придбане в кредит і в документах зазначено «розстрочка», то на кордоні можуть виникнути певні проблеми. У такому випадку варто мати довідку з фінансової установи про те, що вона не заперечує проти виїзду у іншу державу.

Отож, наперед ознайомлюйтесь з правилами, щоб не довелося вчитися на власних помилках 🙂 Їздіть обережно та бережіть себе!

Leave a Reply