Вирушаючи на заробітки до Польщі, мало хто з українців їде власним автомобілем. Однак, чи є гарантія, що сідати за кермо в іншій країні точно не доведеться. Можливо вам захочеться найняти авто та вирушити у невелику подорож на вихідних. Нерідко виникають непередбачувані ситуації, коли все ж доводиться проїхатися польськими вулицями.

Оскільки правила дорожнього руху в Польщі дещо відрізняються від українських, варто заздалегідь мати уявлення про основні правила та штрафи. Однак, перш за все потрібно переконатися, що ваші права діють за кордоном — тобто, відповідають міжнародному зразку. Подивіться на свої права та техпаспорт. Якщо вони заповнені лише українською мовою, обов’язково подбайте, щоб разом з ними завжди був нотаріально завірений переклад на англійську чи польську мову.

Польські дорожні знаки, як правило, дуже схожі на українські, тому розібратися з ними буде легко. Однак є кілька особливих знаків, про які потрібно знати. Аналогічна ситуація і з оснащенням автомобіля — вогнегасник, аптечка зі стандартним набором медикаментів і матеріалів для перев’язки, а також знак аварійної зупинки.

Ніколи не ігноруйте знаки обмеження швидкості в Польщі. Хоча польські дороги є дуже якісними, правила не дозволять вам дуже розігнатися. На автобанах і магістралях максимальна швидкість руху становить 130 і 110 км/год відповідно, а через населені пункти — не більше 50 км/год. Найсуворіші обмеження діють на території житлових зон — до 20 км/год.
Оштрафувати можуть не лише за перевищення швидкості (в середньому 50-500 злотих), а й за надто повільну їзду, яка перешкоджає руху інших водіїв (50-200 злотих).

Якщо вирішили вийти за рамки правил, порушення відразу зафіксують дорожні камери, а вам видадуть штраф, до того ж досить великий. Зауваже, якщо в транспортному засобі знаходяться діти, які не досягли віку 12 років і зростом менше півтора метра, то вони повинні сидіти в дитячих автокріслах та бути пристебнутими за всіма правилами.

Також існує ризик отримати штраф за відсутність необхідних документів під час керування автомобілем. До них належать посвідчення водія, поліс страхування, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та інші. У випадку відсутності якогось з документів штраф становитиме 50 злотих за кожен з них, але не більше 250 злотих.

Звичайно ж існують штрафи за водіння у нетверезому стані та перевищення кількості пасажирів. Крім цього, в Польщі можна бути покараним і за наступні порушення::

🔹відсутність знаку, який позначає державу, де зареєстрований транспортний засіб (для іноземців) – 100 злотих;
🔹використання телефону (без пристроїв типу «вільні руки») під час керування транспортним засобом – 200 злотих;
🔹проїзд на червоне світло світлофора – від 300 до 500 злотих;
🔹не пристебнуті ремені безпеки під час руху – 100 злотих;
🔹порушення правил обгону – від 200 до 350 злотих;
🔹керування авто без ввімкнених фар – від 100 до 200 злотих;
🔹розворот в забороненому місці – від 200 до 400 злотих;
🔹зміна смуги руху в недозволеному місці – від 50 до 500 злотих;
🔹не надання переваги в русі (пішоходам або іншим водіям) – 350 злотих;
🔹порушення ПДР, яке могло викликати аварійну ситуацію – 500 злотих.

Щодо парковок, у Польщі більшість з них є платними. Оплата здійснюється на місці, в спеціальному автоматі. Отриманий чек обов’язково залишайте на лобовому склі, під двірниками. Територію парковок охороняють та перевіряють контролери. Тому краще не ризикуйте, адже штрафи тут дійсно високі.

В цілому, ППД в Польщі мало чим відрізняються від діючих в Україні. Але ось їх порушення може спричинити за собою куди більш серйозні наслідки.

🔹 Є й хороша новина. Спеціально для українських водіїв безкоштовно було опубліковано посібник “Основні правила дорожнього руху в Польщі. Посібник для громадян України”, у якому є вся необхідна інформація з зображеннями. Завантажити посібник можна за посиланням

Отож, ознайомлюйтесь з правилами, їздіть обережно та бережіть себе!

Leave a Reply