Всім відомо, що людям властиво хворіти.Кожен з нас у своєму житті так чи інакше мав справу із певними захворюваннями та звертався до лікаря за допомогою. Під час перебування в чужій країні хороша обізнаність в питаннях місцевої медицини є вкрай важливою. Тож як діяти іноземцю в Польщі у випадку хвороби?

У цій країні кожен має право на отримання медичної допомоги. Залежно від того, чи маєте ви страхування, допомога буде платною або ж безкоштовною. Якщо ви заздалегідь оформили поліс, у вас буде можливість відшкодовувати витрати на лікування. Щодо способів отримання медичного страхування поговоримо далі.

Таких способів є декілька.

🔹 Страхування від роботодавця
Польським законодавством передбачено, що кожен працівник повинен бути застрахованим, працівники-іноземці теж. Впродовж дії даного договору і працівник, і роботодавець сплачують внески на соціальне страхування працівника. Обов”язок щомісячного перерахування цих внесків до казни лежить на працедавцеві.

🔹 Добровільне медичне страхування
Також ви можете оформити добровільне медичне страхування. Цей варіант підійде особам, які знаходяться в Польщі на легальній підставі (наприклад, підприємець, іноземець в очікуванні дозволу на тимчасовий побут або турист) та не охоплені обов’язковим страхуванням. Щоб оформити таке страхування людина повинна самостійно звернутися до воєводського управління NFZ (національний фонд здоров’я) за місцем проживання або до будь-якої страхової компанії.
Для оформлення страхування необхідні підтвердження легального перебування (паспорт).
Таким чином ви самостійно щомісячно будете сплачувати внески, місячний розмір яких залежить від розміру страхової суми, вибраного страхового покриття і категорії, до якої відноситься іноземець.
Розмір внеску, як правило, визначається у відсотках від доходу.

🚑 Куди звертатися за медичною допомогою?
Ви можете звернутися до поліклініки, лікарні, медичної діагностичної амбулаторії (якщо необхідні діагностичні дослідження чи здача аналізів). Однак пам’ятайте, що всі медичні установи поділяються на приватні та публічні.

Якщо хворому потрібне стаціонарне лікування, він повинен отримати направлення від лікаря. Його видають як в приватній, так і державній лікарні, навіть якщо договір з NFZ відсутній. У разі необхідності надання термінової медичної допомоги необхідні ліки і власне надання медичної допомоги у стаціонарі безкоштовні.

У випадку відсутності страхового полісу медичне обслуговування буде платним. Ціни можуть коливатися від 100 до 150 злотих за прийом, Все залежить від спеціалізації лікаря. Слід пам’ятати що час очікування на плановий прийом до лікаря ( як по страхуванню, так і приватно) може бути досить тривалим — від тижня до 6 місяців, залежно від спеціаліста.

Якщо маєте медичне страхування шукайте установи, на яких є вивіска «Narodowy Fundusz Zdrowia». Це означає, що установа співпрацює з NFZ. Саме там ви зможете безкоштовно отримати допомогу або в подальшому відшкодувати витрачені на лікування кошти. Зауважте, що стоматологія не відшкодовується з NFZ.

Щоб вас прийняли потрібно прийти до поліклініки та пред’явити польський ідентифікаційний код (PESEL). За ним в базі даних зможуть знайти необхідну інформацію про вас та нададуть необхідну медичну допомогу. Не маєте PESEL — пред’явіть закордонний паспорт та надайте підтвердження наявності медичного страхування (дійсний формуляр щомісячного звіту про сплату внесків ZUS RMUA, отриманий за місцем праці, або ж договір з NFZ і документ ZUS, який засвідчить добровільне страхування разом з останнім підтвердженням оплати внеску).

Якщо на момент звернення відсутній документ, який підтверджує наявність страхування, пацієнту дозволяється пред’явити його пізніше — впродовж 7 днів з моменту отримання медичних послуг. Якщо цього не зробити, то доведеться оплатити лікування самостійноі.

Якщо звертаєтеся до приватних установ, які не співпрацюють з NFZ, то медичні послуги будуть платними, навіть якщо наявне страхування.

🚑 Швидка допомога
Якщо стан здоров’я раптово погіршився і необхідна невідкладна допомога, можна безкоштовно отримати швидку медичну допомогу без направлення лікаря та страхового полісу.

Якщо ситуація термінова, необхідно зателефонувати за номером 999 і викликати швидку допомогу або набрати загальний номер тривоги 112. Диспетчеру повідомляють адресу, інформацію про пацієнта, причини необхідності медичної допомоги, а також дані особи яка викликає.

Передбачити виникнення хвороб чи травм неможливо, тому варто одразу після прибуття до Польщі потурбуватися про оформлення страхового полісу. Після цього вам не доведеться хвилюватися про великі витрати, котрі можуть виникнути у процесі лікування.

Leave a Reply