Що робити з водійським посвідченням при виїзді за кордон? Де воно вважається дійсним, а куди на власному авто з українським посвідченням рухатися не варто? Це питання завжди хвилює водіїв, адже при порушенні правил певної країни можна отримати різної міри покарання. Про всі тонкощі, які мають знати українські водії за кордоном, поговоримо далі.

Якщо ви маєте українське водійське посвідчення, то можете впевнено їздити дорогами Польщі. Українські права вважаються дійсними в цій країні. А все завдяки підписаній між Україною і Польщею Віденській конвенції про дорожній рух.

Однак, якщо громадянин України знаходиться в Польщі понад півроку, тобто на підставі дозволу на постійне чи тимчасове проживання (pobyt stały albo czasowy), то ситуація змінюється. У цьому випадку протягом шести місяців потрібно замінити українське посвідчення водія на польське. Відлік часу починається з моменту перетину кордону.
Якщо проігнорувати цей закон, то посвідчення вважатиметься недійсним, а у разі настання страхового випадку компенсація не виплачуватиметься.

Щоб замінити українські права на польські, потрібно виконати кілька формальностей.
▪️ Звернутися до управління міста чи дільниці (urząd miasta, urząd dzielnicy, urząd starostwy powiatowego).
▪️ Заповнити відповідну заяву за взірцем.
Зауважте, що при собі потрібно мати:
1. нещодавно зроблену фотографію (3,5х4,5);
2. закордонний паспорт;
3. карту побиту;
4. посвідчення про приписку;
5. українські права;
6. документ про оплату.

Здійснити оплату можна як готівкою, так і банківським переводом відразу під час подачі документів. Заміна прав коштуватиме 100,50 злотих.
Документи можна подати особисто, або ж надіслати поштою. Однак перший варіант є кращим, адже у випадку виникнення неточностей можуть знадобитися додаткові документи. Заміна українського водійського посвідчення на польське триває від одного до шести місяців, залежно від району та установи.
Зверніть увагу! Після прийняття рішення про обмін прав, ваші українські права вилучатимуть та надсилатимуть їх в Україну. Іншими словами, їх анульовують.

Якщо ви хочете зберегти українські права і водночас отримати польські, тоді вам потрібно записатися до автошколи, оплатити навчання та здати іспити. Таким чином ви зможете стати власником 2 водійських посвідчень різних країн. Отримавши польські права, ви можете їздити як в Україні, так і на території Польщі та решти країн ЄС. Чи доцільно це — вирішувати вам.

Leave a Reply