Прописка в Польщі обов’язково потрібна кожному іноземцю, який планує перебувати в країні більше місяця. До того ж вона може знадобитися заробітчанам для вирішення певних формальностей. Зокрема її часто вимагають при подачі заяви на карту побиту, оформленні PESEL, заміні українських водійських прав на польські тощо.

🔹 Що собою являє тимчасова прописка, або як називають її поляки “meldunek”?
Законодавство виділяє два типи реєстрації:
▪️ Zameldowanie czasowе (тимчасова реєстрація) – надається на певний проміжок часу, при проживанні на території країни понад 14 днів. Зазвичай термін її триває до закінчення договору оренди житла, але не довше ніж дата візового штампа або Карти побиту. Для проведення процедури сейм відводить всього 4 дні з дня прибуття в країну.
▪️ Zameldowanie stale (постійна реєстрація) – прописка на постійній основі за певною адресою. Вона доступна виключно для громадян, які є резидентами, або для тих, хто проживає у Польщі на підставі ПМП.

Реєстрація в Польщі за місцем проживання дозволяє іноземцю звертатися в будь-які державні інстанції, банки, лікарні, влаштовуватися на роботу, зареєструвати свій автомобіль або отримати водійське посвідчення місцевого зразку.

🔹 Як отримати meldunek?
Оформити прописку можна особисто чи через посередника. В останньому випадку треба звернутися до управління міста щоб уточнити умови.
Посередник обов’язково має бути при оформленні мельдунку для осіб до 18 років, а також частково чи повністю недієздатних осіб.

Спершу потрібно винайняти житло та укласти договір оренди на термін від двох тижнів. Пам’ятайте, якщо ви винаймаєте житло з кимось, ці люди повинні бути вказані у договорі, інакше отримати прописку буде неможливо. Також потрібно зазначити, що господар квартири чи будинку має особисто підтвердити згоду на тимчасову прописку орендарями за даною адресою, для цього він має бути присутній при подачі заяви.

Після цього звертайтеся в Urząd Dzielnicy (управління району міста, в якому ви проживаєте). Тут шукайте Бюро адміністрації та цивільних Справ (Biurо Administracji i Spraw Obywatelskich). Там ви отримаєте бланк заяви та зразок, за яким ви зможете заповнити документ. Вам потрібно буде внести наступні дані:

▪️ ПІБ;
▪️ місце та дата народження;
▪️ PESEL (якщо є);
▪️ країна, де ви народилися;
▪️ адреса прописки на постійній основі;
▪️ країна, в якій ви проживаєте;
▪️ адреса, за якою ви плануєте проживати в Польщі;
▪️ дата закінчення договору оренди;
▪️ підпис власника житла;
▪️ ПІБ посередника (якщо подається прохання через нього).

Також для подачі заяви вам знадобляться:
▪️ документ, що підтверджує ваше законне перебування в Польщі (національна віза, карта поляка, карта побиту)
▪️ угода про оренду житла.

Вам потрібно подати заяву та ці документи відповідному працівникові, який внесе інформацію в базу даних і роздрукує вам документ, що підтверджує проживання. Вся процедура займає не більше 15 хвилин.

Оформлення прописки є безкоштовним. Однак, якщо вам потрібне письмове підтвердження, потрібно зробити внесок (17 злотих).

Також якщо раніше ви ще не отримували PESEL, то він буде наданий при оформленні прописки.