На жаль, під час перебування на території іншої країни ніхто не застрахований від такої неприємної ситуації, як втрата закордонного паспорта. Причиною може стати крадіжка чи неуважність. Паспорт є одним з найважливіших документів, який посвідчує вашу особу та надає право легального перебування на території Польщі. Як же діяти у такій ситуації та куди звертатися?

🔹 По-перше, не панікуйте. Спробуйте пригадати останні події (де ви були, коли бачили свій паспорт востаннє, де могли його залишити). Можливо він випав з сумки, залишився в супермаркеті чи банку.

🔹 Пригадайте заклади, які ви відвідували останнім часом (кафе, магазини, розважальні центри). Зателефонуйте в ці місця та запитайте, чи не знаходили вони ваш документ.

🔹 Ви можете розмістити оголошення про втрату паспорта в соціальних мережах, на власній сторінці. Це підвищить шанси швидше знайти документ.

Самостійні пошуки не завжди приносять результат. Однак спробувати не завадить, адже цілком ймовірно, що ваш паспорт вже хтось знайшов.  Якщо документ все ж не вдалося знайти, тоді обов’язково потрібно звернутися у відповідні органи. Існує два варіанти дій:

🔹 Звернення до українського консульства або іншого дипломатичного представництва. Вам потрібно буде заповнити форму для встановлення та підтвердження особи, або ж пред’явити свій внутрішній паспорт.
▪️ Бажано мати та надати копії паспортів, адже це значно пришвидшить процес. Після цього представництво видасть лист-звернення до поліції з проханням видати довідку про факт втрати паспорта.

🔹 Також ви можете самостійно звернутися до поліції з метою підтвердження факту втрати паспорта. Цілком можливо, що найближче консульство знаходиться в іншому місті. У такому випадку самостійне звернення до поліції значно пришвидшить процес. Також не виключено, що поліції вдасться знайти ваш паспорт. За отримання довідки про втрату стягується оплата в розмірі 17 злотих на рахунок Urzędu Miasta st. Warszawa (рахунок буде надано відповідним відділенням поліції).

▪️ З довідкою про факт втрати паспорта зверніться у Консульський відділ посольства або генеральне консульство. Це потрібно для того, щоб оформити посвідчення особи на повернення на Батьківщину. Перебуваючи вдома, ви зможете отримати новий закордонний паспорт за стандартною процедурою.

📌 Окрім довідки з поліції вам необхідно мати:

  •  дві фотокартки (3.5 х 4.5 см)
  • документ, що засвідчує особу
  • квитанція про сплату консульського збору

Якщо ви правильно заповнили та подали всі необхідні документи, посвідчення для повернення в Україну буде видане в день подачі заяви. Іноді виникають непередбачувані ситуації, коли цей процес може затягнутися на декілька днів.
Пам’ятайте, що термін дії такого посвідчення становить 15-30 днів. Після закінчення цього терміну ваше перебування на території Польщі вважатиметься нелегальним.

Головне — це не панікувати. Кожну проблему можна вирішити, якщо знати як діяти та зберігати холодний розум.