Що покласти в аптечку, вирушаючи за кордон? Це питання щоразу виникає у нас, під час пакування валіз. Перед поїздкою варто заздалегідь подумати та скласти список медичних препаратів, враховуючи хронічні захворювання, адже хвороба може застати нас зненацька. Не забувайте: у Польщі ліки коштують дорого. До того ж більшість з них продається лише за рецептом, який можна отримати тільки після платної консультації.

Кількість препаратів, які можна взяти з собою обмежена — не більше п’яти упаковок ліків кожного найменування.
До того ж не всі препарати можна перевезти через митницю. У кожній країні є цілі списки заборонених речовин, які можуть входити до складу ліків, це насамперед наркотичні засоби, психотропні речовини і їх прекурсори, для перевезення яких необхідна ліцензія.
Також забороненими є кодеїн та ефедрин, які входять до складу деяких пігулок від кашлю.

Найпоширеніші ліки, що містять ці речовини, а тому заборонені до ввезення в ЄС:

🔹 Пенталгін-Н
🔹 Нурофен Плюс
🔹 Седальгін
🔹 Седан-М
🔹 Каффетін
🔹 Коделак
🔹 Терпінкод
🔹 Кодтерпін
🔹 Солутан
🔹 Теофедрин-Н
🔹 Інсановін
🔹 Бронхолитин
🔹 Бронхітусен
🔹 Бронхоцін
🔹 Кетанов
🔹 Нео Теофедрин
🔹 Ефедрин

Якщо ж ці ліки прописані лікарем, згідно з митними правилами ЄС, можна провозити до 20 таблеток препарату з упаковкою, інструкцією і рецептом з печаткою і підписом лікаря.

Перевозити рідкі препарати можна флаконами не більше 100мл. в багажі або ручній поклажі, попередньо запакувавши в прозорі герметичні пакети.

Якщо Вам був призначений курс лікування, який не можна переривати, а ліки, які прописані, містять заборонені речовини то потрібно мати при собі такі документи:

🔹 Копію медичної картки
🔹 Виписаний рецепт
🔹 Чек з аптеки, де ви купували ліки
🔹 Довідка від лікаря із зазначеним діагнозом, вказаними терміном лікування та необхідною к-стю ліків.
Ці документи повинні бути завірені печаткою медустанови та підписані головним та сімейним лікарями.

Бережіть себе і не хворійте. Однак, про всяк випадок запасіться найнеобхіднішими ліками, щоб недуга не зіпсувала Вам плани 😉